Populärkultur genom tiderna

Populärkultur är något som under en tid är superpopulärt bland stora grupper av människor, ungefär som en trend. Precis som trender kommer populärkultur och går. Under åren har det funnits flera populärkulturella fenomen för både vuxna och barn, kanske kommer du ihåg några? Ett populärkulturellt fenomen som kommit och gått och sedan kommit tillbaka igen är hälsotrender. Under 80-talet var det trendigt att alla skulle vara vältränade, solbrända och snygga. Istället för ett annat populärkulturellt fenomen där normen är att vara smal som en sticka, var det under den här tiden alltså snyggt med muskler och styrka.

Efter 80-talet sjönk denna populärkultur rätt rejält för att sedan komma tillbaka under 2000-talet. Idag har vi också en stark hälsotrend som verkar hålla i sig. En annan populärkultur som varit väldigt stor för både vuxna och barn är zombies och vampyrer. Just filmtrender är något som ofta kommer igen. Den första Draculafilmen kom redan under 1920-talet och sedan dess har vi sett en och annan rulle med blodtörstande vampyrer. Kanske har du sett Twilightfilmerna? Även zombies är ett populärkulturellt fenomen som verkligen håller sig kvar. De lite äldre filmerna från 1978 – Dawn of the Dead, gjordes sedan i nyinspelning år 2004. Efter det har det kommit flera andra filmer och även serier, som The Walking Dead.

Vår tids populärkultur

Förutom filmer och hälsotrender finns det ett annat populärkulturellt fenomen som sträcker sig till den breda massan, nämligen musik. Musik är ett typiskt exempel på populärkultur eftersom det funnit många olika musikepoker genom tiderna. På 1700-talet var det klassisk musik som Mozart som gällde. Idag ser det lite annorlunda ut. En stark musiktrend vi sett på senare år är House, Techno och annan ”klubbmusik”. Istället för stora orkestrar är det idag ensamma DJ:s som spelar för folk. Från Sverige har vi kända DJ:s som Avicii. Frågan är vad framtiden kommer bjuda på för populärkultur. Den som lever får se…

Populärkultur förr var Mozart men idag ser saker lite annorlunda ut