Galaxer – ett mysterium

Rymden är egentligen ganska ogreppbar. Allt det där man ser på natten, det mörka och svarta uppe i himlen är alltså rymden. Om det är klart väder kan man se tusentals, ja miljontals stjärnor också. Men vad är egentligen stjärnor, solar och galaxer? När allt kom till för många miljarder, biljarder år sedan, uppkom det plötsligt mängder av stjärnor, solar och planeter. Stjärnorna klumpade ihop sig och bildade vad vi kallar galaxer. Vi på jorden ingår i en stor galax som heter Vintergatan. I Vintergatan finns det ungefär 200 till 400 miljarder (!) stjärnor. Vissa stjärnor är större än andra, vi har till exempel en riktigt stor bjässe som vi kallar för solen. Ibland när det är stjärnklart kan man se Vintergatan med blotta ögat, det ser ungefär ut som ett vitt band eller ett vitt dis på himmelen. Här ligger stjärnorna tätare än på andra ställen och det är därför det ser ut så.

Eftersom rymden sägs vara oändlig finns det naturligtvis fler än bara vår galax där ute. Alla olika galaxer har olika former. Vintergatan har till exempel en stavspiral, medan andra galaxer kan ha allt från elliptisk form till irreguljära former. Med hjälp av Hubbleteleskopet kan vi se bra och skarpa bilder på olika galaxer, något som är riktigt fantastiskt. Hubbleteleskopet är utskickat i jordens omloppsbana och därifrån kan det ta bättre bilder än från jorden.

Vad ser man i galaxer?

Att rymden är svår att greppa är inte så konstigt och det man tror sig veta kanske inte alls är som man tänkt sig. Vi kan exempelvis se mängder av stjärnor i olika galaxer, men visste du att vissa av de stjärnor vi ser, redan är döda? Eftersom stjärnorna i galaxer är så långt borta, många ljusår, är den bild av stjärnor vi ser jättegammal. Detta innebär att vissa stjärnor som vi ser redan kan vara borta och slocknade. Detta är såklart lite konstigt och svårt att förstå, men så är det ju med rymden.

Galaxer som vår egen finns det fortfarand mycket att lära mer om